בלוג מאמרים

כלב בררן

"קניתי, החלפתי, ערבבתי, הרמתי, החזרתי, קניתי חדש, קניתי ישן… הכלב לא אוכל!"

הנשק הסודי, המבט!

אחרי שנים של אבולוציה והסתגלות לחיים לצד בני האדם, הכלבים פיתחו במיומנות רבה את הנשק האולטימטיבי לשליטה על המין האנושי, המבט העצוב והרעב! המבט החודר הזה שגורם לנו להרגיש אשמה ואי נוחות. ובדיוק לפי התוכנית שלהם, רובנו נופלים למלכודת.

אז מה הסיבות שכלב מפסיק לאכול? ומה הטעויות הנפוצות שרובנו עושים במצב הזה? לפני שמעבירים את הכלב סדנת חינוך מחדש, חשוב ביותר לשלול בעיה רפואית.

סימנים פוטנציאלים לבעיה רפואית:

-שינוי התנהגותי (חוסר אנרגיה, אדישות, תוקפנות יתר, יללות היכולות להעיד על תחושת כאב, רתיעה ממגע עקב כאבים, כל שינוי שלא מאפיין את ההתנהגות הרגילה של הכלב).

-שינוי ביציאות (יציאה רכה, שלשולים, עצירות, צבע חריג ביציאות, אי נוחות והתעסקות באזור הישבן).

-סירוב לכל סוגי המזון, סירוב לחטיפים או פינוקים שהכלב אוהב ולא מסרב להם אף פעם בדרך כלל.

-סירוב לשתות מים.

שינה מרובה ואדישות יכולים להוות סימן לבעיה רפואית

שללנו סיבה רפואית, מה עכשיו? עכשיו צריך לאתר את מקור הבעיה ההתנהגותית (ספוילר: בדרך כלל אנחנו הבעיה). אין כלב שנולד מפונק או כלב בעל בלוטות טעם של שף בעל מסעדת שלושה כוכבי מישלן בלונדון, אז איפה הבעיה?

הטעות הכי נפוצה היא הוספה של מזון ביתי למזון של הכלב. קצת גבינה, קצת רוטב, קצת שאריות. חשוב לציין שאין כל איסור על לפנק את הכלב עם מזון ביתי (כמובן חשוב לבדוק מה מותר ומה אסור לתת להם). אז מתי הפינוקים האלה הופכים לבעיה? כאשר הכלב מסרב לאכול את האוכל שלו ללא התוספות והפינוקים האלה.

טעות נוספת היא התעסקות מיותרת עם המזון של הכלב: הרמת הקערה וניעור המזון, הסתכלות חוזרת ונשנית בקערה על מנת לבדוק אם הכלב אכל או לא, דיבור בטון "דואג" או "כועס" כלפי הכלב על כך שהוא לא אוכל וכדומה. כל הפעולות האלה עלולות לגרום לכלב להסתכל בצורה חשודה על הקערה ולהימנע מאכילה.

עוד טעות היא הפיכת המזון למשחק או "זמן ביחד". הגשת מזון מכף היד, זריקת כופתיות על מנת שהכלב יתפוס, ישיבה ליד הכלב בזמן שהוא אוכל. כלבים הם בעלי חיים מאוד חברותיים ובדרך כלל יעשו הכל על מנת לקבל יחס מהבעלים. הכלבלב שלך ילמד מהר מאוד שעל מנת לקבל ממך יחס, כל מה שהוא צריך לעשות זה לא לאכול.

כמובן שיכולות להיות סיבות אחרות כמו שינוי סביבתי (בעל חיים נוסף שהצטרף למשפחה, ילד שנולד, מעבר דירה) או שלכלב יש גישה למזון של חתולים (מאוד לא מומלץ!) או לאוכל של הכלב של השכנים. מיקום קערת האוכל גם משחק תפקיד, חשוב לתת לכלב מקום רגוע ושקט לארוחה שלו. אבל בגדול, שלושת הטעויות שצוינו לעיל הן הנפוצות ביותר.

אז מה עכשיו? איך מתקנים את המצב?

דבר ראשון, מחליטים מה המטרה. האם אנחנו רוצים שהכלב יאכל רק את האוכל היבש? או שמא אין לנו בעיה להוסיף לו פינוקים על מנת לגרום לו לאכול. חשוב להבין שמותר ואפילו יכול להיות מאוד בריא להוסיף לתזונה של הכלב מזון ביתי וטרי כגון ירקות (לא לשכוח כמובן לבדוק מה מותר ומה אסור), הכל תלוי במה וכמה נותנים. אם יש לכם זמן ואפשרות להוסיף לכל ארוחה תוספת כלשהי, אז בעצם הבעיה נפתרה!

אם החלטתם ללכת על גמילה טוטאלית וחינוך מחדש על מנת להתנות הרגלי אכילה חדשים, תכינו את עצמכם בהתאם לתהליך!

שלב ראשון, לפתח חסינות למבט העצוב והרעב! ברור לנו שזה לא קל, אבל זה הכרחי. אתם לא אנשים רעים ואתם לא מרעיבים את הכלב, כלב בריא ובמשקל תקין מעל עשרה קילו לפחות יכול לא לאכול אפילו *שלושה ימים ברצף (בהנחה שהוא שותה ואין שינוי אחר מלבד שביתת הרעב).

*בשלב זה חשוב לציין שכלבים מגזע קטן וגורים יוצאים מהכלל במקרה הזה. המטבוליזם וצורת ההאכלה של כלב מגזע קטן שונים משל כלבים גדולים. במקרה שיש לכם כלב מגזע קטן, חשוב להתייעץ בצורה פרטנית עם איש מקצוע.

להלן הכללים להתניית הרגלי אכילה חדשים:

-לבדוק מה כמות ההאכלה המומלצת לכלב שלך (כמויות ההאכלה מצוינות על שק המזון אותו אתם קונים).

-למלא את קערת המזון בחצי מכמות ההאכלה היומית המומלצת ולהניח במקום ההאכלה.

-לחכות בין חצי שעה לשעה ולראות אם הכלב אכל את המזון. במידה ולא, להרים את הקערה ולעטוף בשקית על מנת לשמור על טריות המזון (לא להחזיר לשק, זה עלול להרוס את המזון שבשק).

-לא להסתובב סביב הקערה.

-לא להוסיף כלום למזון היבש.

-לא להסתכל לו לתוך העיניים ולא להישבר!

-בערב להחזיר את הקערה עם המזון, לחכות בין חצי שעה לשעה ואם הכלב עדיין לא אכל, להרים את הקערה בחזרה (כמובן שלמזון חדש מהשקית יש ריח מזמין יותר אבל זה נתון להחלטתכם אם לזרוק את המזון או לשמור למחרת. בכל מקרה לא לנסות לתת את אותה המנה במשך יותר מיומיים).

-לחזור על הפעולה שוב יום למחרת.

-אסור לתת לכלב שום דבר בין לבין! גם הפירור הקטן ביותר ידרבן אותו להמשיך בשביתת הרעב!

חשוב להרים את קערת המזון ולא להשאיר אותה כל היום, במהרה הכלב ילמד לאכול את מה שנותנים לו, מתי שנותנים ושהוא לא מקבל שום דבר במקום או בנוסף. כמו בכל משימת אילוף, החלק החשוב ביותר הוא התמדה ושיתוף הפעולה של כל בני הבית. מפה הדרך להצלחה היא קצרה.

*המאמר הוא בגדר המלצה בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ מקצועי.

שתף מאמר זה ב-

אולי יעניין אותך גם: